AKSARAY / MERKEZ - Şehit Ahmet Lütfi Telli Ortaokulu

Sevgi, Saygı, Özlem, Minnet ve Rahmetle Anıyoruz...

Bugün 10 Kasım memleketim bugün yasım var,

Edirne’den Kars’a tüten her bir ocakta karalar bağlayasım var,

Sana olan özlememi dağa taşa anlatasım var,

Ey Atam! Yedi düveli dize getirişini haykırasım var

Bir milletin gözyaşında bulut olup damlayasım var

Bugün 10 Kasım memleketim bugün yasım var.

Sayın müdürüm, sayın müdür yardımcım, çok kıymetli mesai arkadaşlarım, geleceğimizin teminatı sevgili öğrenciler;

Bugün milleti için ,bizim için ömrünü mücadelelerle geçiren, bağımsızlığımızın mimarı, Cumhuriyetimizin kurucusu , büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. Yılı münasebetiyle O’nu anmak ve O’na olan vefa borcumuzu haykırmak için toplanmış bulunuyoruz.

Bizler O’nun yüzünü göremedik, sarı saçlarını mavi gözlerini şiirlerden, hayatını öğretmenlerimizden öğrendik . Ancak cesaretini , asaletini, ,vatan sevgisini, hürriyet aşkını , askeri yeteneklerini tarihimizin en karanlık döneminde altın harflerle yazılmış sayfalarda gördük .

Mustafa Kemal tarihte büyük devletler kuran, tarihe yön veren, tarihi okumaktan çok yazmayı seven  , tarihin hiçbir döneminde esarete boyun eğmeyen aziz Türk milletinin büyüklüğüne inanmış , milletine güvenmiş ve Türklüğü ile hep gurur duymuştur. Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti yenik düşmüş, İtilaf devletleri  aziz vatanın topraklarına göz dikmişlerdi. Bu kutsal topraklar düşman çizmesi altında çiğnenirken , millet fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş bir vaziyette perişan , adeta  ipi kopan bir tespihin boncukları gibi dört bir yana dağılmıştı. Para yok, cephane yok, cephaneyi taşıyacak yetişkin yok, ilaç yok, en kötüsü de ümit yoktu. İşte bu karanlık dönemde Mustafa Kemal Milli Mücadeleyi başlatmış, askeriyle omuz omuza cepheden cepheye savaşmış, nihayetinde düşmanı denize dökerek bu vatan topraklarını işgalden kurtarmış, bu zaferi de Cumhuriyet ile taçlandırmıştır.

Mustafa Kemal’in bu zaferi kazanmasında sağlamış olduğu milli birlik ve beraberlik kuşkusuz çok önemli bir yer tutar. Yaşlısından gencine, sanatçısından sporcusuna, çiftçisinden öğretmenine,  Kurtuluş Savaşında cepheye öğrencilerinin tamamını gönderdiği için mezun veremeyen liselerden, cephane taşıyan 13-15 yaşındaki çocuklara, bu çocukların helalleşerek geride bıraktığı annelerine – babalarına, kundak örtüsünü bebeğinin üzerinden alıp ıslanmasın diye merminin üzerine örten vatansever Türk kadınına elbet minnettarız. Ve yine bu millete bağımsızlık duygusunu aşılayıp  ümitsizlik perdesini sıyırıp atan , bu mücadeleye inandıran Mustafa Kemal’e de elbet minnettarız.

Mustafa Kemal en zorlu şartlarda bize karamsar olmamayı öğretti, bize bayrak sevgisini , vatan sevgisini öğretti. O askeri ve siyasi bir deha sahibi olmanın yanında ileri görüşlü, gerçekçi, doğru zamanda doğru hamle yapma becerisine sahip , cesur ve idealist bir lider olmayı başarmıştır. O’nun yolunda yürüyebilmek için de muhtaç olduğumuz kudretin damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğu belirtmiştir.

Bizler de O’nun gösterdiği yolda adımlarımızı milli birlik ve beraberlik duygularıyla atmalı, bizlere emanet ettiği Cumhuriyete sahip çıkmalıyız.  Çünkü  bizim ne başka bir Türkiye Cumhuriyetimiz var ne de başka bir Mustafa Kemal’imiz.

Bu duygu ve düşüncelerle  Mustafa Kemal’i ve tüm şehitlerimizi saygı ,minnet ve rahmetle anıyorum.                                                                                                                                                                                                                                                                                           10.11.2023

Saygılarımla

Özgür Deniz KOCAÖZ

10-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-202310-11-2023